PTE Academic Reading Practice Test 6 – (Multiple-choice, Choose Single Answer)

Multiple-choice Choose Single Answer – Read the text and answer the multiple-choice question by selecting the correct response. This item type assesses reading skills. It requires test takers to read, analyze, understand and assess a short text on an academic subject and choose a single correct response.

You Might Also Be Interested In:

PTE Reading – Multiple Choice Single Answer Practice Questions

PTE Reading – Multiple Choice Single Answer Practice Sample #4

PTE Reading – Multiple Choice Single Answer Practice Sample #5

PTE Reading – Multiple-choice Choose Single Answer

1. Read the passage and answer the following question.

At one time, one could only trace one’s family ancestry by writing letters, visiting courthouses, and begging relatives for any crumb of information. However, today with the World Wide Web, the task has become much simpler. Much of the archived history of our lives and our ancestors’ lives is readily available on-line. In addition, there are specific software programs in existence that will walk you through the process of creating a family tree and take you to appropriate Internet sites for record information. Another alternative is hiring someone or some company to do your tree for you. Depending on your dedication and time, a method is available for you. You might think about tracing your family roots. It is fun for many and will let you in on your family’s past. Even if you find a skeleton in the closet, maybe you could just ignore that twig of your family tree.

Ques 1. We may infer from the passage that

[A]. When we trace our family’s history, we may find bad as well as good things.
[B]. Tracing our family tree is not worth the effort.
[C]. The records we must search in order to come up with a family tree have changed due to the World Wide Web.
[D]. Tracing one’s family tree is worthwhile for everyone.

Show Answer >>>

[A]

2. Read the passage and answer the following question.

Birds have long played a central role in superstitions. However, the role birds have played varies greatly. While crows were thought to be in league with the devil, blue birds were usually considered signs of good fortune. Blue Jays, in contrast, were seldom assigned a positive role in superstition and legend. Most of the time, they were considered companions to the devil. According to one ancient superstition, blue jays were never seen on Fridays. Friday was their day to meet with the devil and pass on any useful gossip about souls who might be ready to go astray. Owls, in contrast, have played a number of different roles, some good, some bad. In several superstitions they are portrayed as wise counselors; in others, they are a sign that death is near.

Ques 2. Which of the following choices best identifies the main idea of this passage?

[A]. Despite having the same color, blue jays and bluebirds have played very different roles in superstitions.
[B]. Birds turn up frequently in superstitions as signs of both good and evil.
[C]. Hardly a superstition exists that doesn’t have a bird in it.

Show Answer >>>

[B]

To stay updated, like us on Facebook.

Liked our Article, Share it:

15 Comments

  • A skeleton in the closet meaning – A secret source of shame, potentially ruinous if exposed, which a person or family makes efforts to conceal.

    Even if you find a skeleton in the closet, maybe you could just ignore that twig of your family tree.

    What it means is, if you find something of shame in your family tree, may be you could just ignore the branch of your family tree and move on since it’s more fun

  • For question 1, the answer is A.

    The question is – We may “infer” from the passage that

    Infer means, a conclusion made from indirect statements and NOT from explicit statements

    So the answer should be indirect. In the conclusion part, there is an idiom ”find a skeleton in the closet” which denotes something bad. Hence the answer is A.

    Google ” find a skeleton in the closet”

  • For question 1, the answer is A.
    The answer is indirect. In the conclusion part, there is an idiom ” find a skeleton in the closet” which denotes something bad. Hence the answer is A.

    Google ” find a skeleton in the closet”

  • I think the option C in the first paragraph makes more sense. If you look at the sentences
    “At one time, one could only trace one’s family ancestry by writing letters, visiting courthouses, and begging relatives for any crumb of information”.
    And
    “However, today with the World Wide Web, the task has become much simpler. Much of the archived history of our lives and our ancestors’ lives is readily available on-line”.
    Option C justifies the way the record searching options have changed from writing letters and asking relatives to directly contacting the family via the internet.

    • what you missed is the option ‘C’ means that choices of records have changed; you have correctly understood that ONLY our ways of finding information have become several and easier, even vast. what you understood from the passage is not evinced by the option C in meaning.

  • I also selected C and thought that was the right answer. In option C, there is only one method mentioned, World Wide Web, whereas in the text there are more methods i.e software which suggests it is not only the WWW that changed finding family tree. Additionally, the final sentence in the conclusion tends to favour option A more. Overall, it is a tricky one but still the more you read text and options the more you think the answer is A instead of C.

    • The passage does not specify whether tracing our family history is worth the effort or not. So ‘B’ or ‘D’ cam not be the answer. Between ‘A’ and ‘C’, I think ‘A’ makes more sense.

    • The question is – We may “infer” from the passage that

      Infer means, a conclusion made from indirect statements and NOT from explicit statements
      So the answer should be indirect. Hence the answer is A.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.