Multiple-choice Choose Single Answer – Read the text and answer the multiple-choice question by selecting the correct response. Only one response is correct. This item type that assesses reading skills. It requires test takers to read, analyze, understand and assess a short text on an academic subject and choose a single correct response.
You Might Also Be Interested In:
PTE Practice Test- MCQ-single Answer
1. Read the passage and answer the following question.
Researchers suggest that there are creatures that do not know what light means at the bottom of the sea.They don’t have either eyes or ears; they can only feel.There is no day or night for them. There are no winters, no summers, no sun, no moon, and no stars. It is as if a child spent its life in darkness in bed, with nothing to see or hear. How different our own life is! Sight shows us the ground beneath our feet and the heavens above us – the sun, moon, and stars, shooting stars, lightning, and the sunset. It shows us day and night. We are able to hear voices, the sound of the sea, and music. We feel we taste, we smell. How fortunate we are!
Ques 1. Judging from the passage, we can say that this story is mainly about?
[A]. life of sea creatures at the bottom of the sea
[B]. how changes in the seasons are perceived by the deep-sea creatures
[C]. how wonderful our lives were and will be
[D]. the differences among creatures of the earth and those of the sea
[E]. the superiority of human beings over some creatures in terms of senses
Show Correct Answer >>>
2. Read the passage and answer the following question.
Autism is a brain development disorder that impairs social interaction and communication and causes restricted and repetitive behavior, all starting before a child is three years old. The genetics of autism are complex and it is generally unclear which genes are responsible for it. Autism affects many parts of the brain but how this occurs is also poorly understood. Autism is strongly associated with agents that cause birth defects. Other proposed causes, such as childhood vaccines, are controversial and the vaccine hypotheses lack convincing scientific evidence. The number of people known to have autism has increased dramatically since the 1980s. Parents usually notice signs in the first two years of their child’s life. Early behavioral cognitive intervention can help children gain self-care, social and communication skills but there is no cure for it. Few children with autism live independently after reaching adulthood, but same become successful and an autistic culture has developed, with same seeking a cure and others believing that autism is a condition rather than a disorder.
Ques 2. It can be understood from the passage that
[A]. autistic children cannot hear the sounds and are unable to talk with others
[B]. even if the treatment for autism starts early, the child doesn’t have any chance to recover completely
[C]. when they become an adult all autistic people can live as actively as normal people do
[D]. people with autism should be encouraged to live on their own
Show Correct Answer >>>
To stay updated, like us on Facebook.