Multiple-choice Choose Single Answer – Read the text and answer the multiple-choice question by selecting the correct response. This item type that assesses reading skills. It requires test takers to read, analyze, understand and assess a short text on an academic subject and choose a single correct response.
You Might Also Be Interested In:
PTE Practice Test- Multiple Choice-single Answer
1. Read the passage and answer the following question.
Grossly misunderstood and represented as a revolutionary, liberal, Romantic, and bohemian artist, Rembrandt has lived for over 400 years now through his art. During this time period, many views and opinions have oscillated from praise to scathing remarks and vice versa.
The extent of Rembrandt’s fame can be understood by the following incident: in the year 1670, the Sicilian collector Antonio Ruffo received a letter from the artist Abraham Breughel with a request to get some original masterpieces from Italy. Ruffo had to apologize stating that no painter had been able to exhibit an ability to paint as extraordinary as Rembrandt, who had already died by then.
Ques 1. Which of the following, most accurately summarizes the opinion of the author in the text?
[A]. He tried to prove that Rembrandt has not been completely understood by the critics.
[B]. the effect of unemployment on United States families.
[C]. He tried to portray that even though Rembrandt was highly regarded in the art world, his prowess and mettle was understood by only a few.
[D]. Rembrandt never believed in self-praise and publicizing, rather he was a silent artist.
Show Correct Answer >>>
RECOMMENDED: PTE Academic Reading MCQ-single Answer Question Bank
2. Read the passage and answer the following question.
Theories are divided about the cause of the Permian mass extinctions. Some hypothesize that the impact of a massive asteroid caused a sudden disappearance of species. However, a look at the carbon – isotope record suggests that existing plant communities were struck down and re-found several times. To produce such a pattern would require a succession of asteroid strikes thousands of years apart. Other theorists have proposed that volcanic explosions raised the Corban dioxide level leading to intense global warming. One problem with this theory is that it cannot explain the massive marine extinctions at the end of the Permian period. A new theory posits that rising concentrations of toxic hydrogen sulphide in the world’s oceans plus gradual oxygen depletion in the surface waters caused the extinctions in the surface waters caused the extinctions. Fortunately, this theory is testable. If true, oceanic sediments from the Permian period would yield chemical evidence of a rise in hydrogen sulphide – consuming bacteria.
Ques 2. The primary purpose of the passage is to
[A]. present several hypotheses concerning the cause of the Permian mass extinctions
[B]. discuss the strengths and weaknesses of the asteroid hypothesis of the Permian mass extinctions
[C]. propose that theories regarding the cause of the Permian mass extinctions be tested.
[D]. argue that Permian mass extinctions could not have been caused by a volcanic explosion.
Show Correct Answer >>>
To stay updated, like us on Facebook.