PTE Reading – Multiple Choice Single Answer Practice Test 16

Multiple-choice Choose Single Answer – Read the text and answer the multiple-choice question by selecting the correct response.This item type that assesses reading skills. It requires test takers to read, analyze, understand and assess a short text on an academic subject and choose a single correct response.

You Might Also Be Interested In:

Multiple Choice Single Answer Test #13

Multiple Choice Single Answer Test #14

Multiple Choice Single Answer Test #15

PTE Practice Test- Multiple Choice-single Answer

1. Read the passage and answer the following question.

Jupiter has 2.5 times more mass than all the other planets of the solar system combined and is 11 times as large as Earth in diameter. Jupiter is so large that scientists believe it almost became a star: as the gasses and dust contracted to the form the planet, gravitational forces created tremendous pressure and the temperature inside the core—as high as tens of thousands of degrees. But there was not enough mass available to create the temperature needed to start a fusion reaction such as that of the Sun (above 27,000,000 Fahrenheit, or 15,000,000 Celsius, at the Sun’s core); thus Jupiter has been cooling down ever since. Even so, Jupiter radiates about as much heat as it receives from the Sun.

Ques 1. The passage is mainly concerned with

[A]. the size of Jupiter relative to other planets in the solar system

[B]. differences between the sun and Jupiter

[C]. how Jupiter’s mass has affected its development

[D]. the temperature at which a planet’s core can start a fusion reaction

Show Correct Answer >>>

[C]. The passage is mainly concerned with how Jupiter’s mass affected its development. Jupiter could have become a sun…but not quite. That is the main thrust.

RECOMMENDED: PTE Academic Reading MCQ-single Answer Question Bank

2. Read the passage and answer the following question.

Stump-Up was invented in 1986 by Tokyo Beverages Owner Okawa Bhery. The name for the product was actually proposed by Okawa’s assistant, Fizzy Brewndon. The name was taken from the two most unusual ingredients in the drink, the Canadian banana leaf and the Asian stump root. The recipe for today’s Stump-Up is very well guarded. Many of the ingredients are known; in addition to banana leaves and stump root, they include strawberry, cocoa, lemon, cinnamon, nuts, vanilla, caramel, salts and sugar. The proportions of the ingredients and the identity of Stump’s secret ingredients are known by only a few of the Stump-Up Company’s very senior scientists and Vice-Presidents.

Ques 2. It can be inferred from the passage that

[A]. No one knows the exact proportions of ingredients used in Stump-Ups.

[B]. The public does not know how many stump roots are used in a batch of Stump-Ups.

[C]. The public is not sure that banana leaves are used in Stump-Ups.

[D]. The public knows all the ingredients in Stump-Ups.

Show Correct Answer >>>

[B]

To stay updated, like us on Facebook.

Rate this post

Liked our Article, Share it:

23 Comments

    • Hello Dear;

      It really depends on the exam. But you need to be ready for anything that comes. Improve your comprehension skill.

  • question 2, where does the passage talk about “The public does not know how many stump roots are used in a batch of Stump-Ups”? I think the answer is A

    • The question is “It can be inferred from the passage that”, where infer means what you can conclude or deduce from the statements.

      It is clearly mentioned that few people know about Stump’s secret ingredients. So statement ‘A’ is incorrect.

      • Sorry, but it is not correct.Statement A is correct. Noone is talking about how many parts of stump root or strawberry or cocoa are used but they are talking about how the recipe is not widely known.

        • Hi Mak

          Read this line – The proportions of the ingredients and the identity of Stump’s secret ingredients are known by only a few of the Stump-Up Company’s very senior scientists and Vice-Presidents.

          This clearly tells that recipe is known by few Stumps-Up official.s

        • yes, you are right, if in the option ‘ NO ONE’ is not mentioned
          as in the passage, it says that few of the stump up companies knows the secret.
          that’s why option B is correct

      • In the passage they are saying, only a few people know about stump’s ingredients { which means some people know about it} in the passage they have not mentioned about the public they are saying “company’scientists and vice presidents”. i think that’s why answer is (B)

    • It’s saying word guarded that means it’s secret
      And also last sentence that only president know the ingredients that means public is not aware about it
      And other options are incorrect

Leave a Comment